For å sikre at utførelse av radontjenester innenfor nybygg og eksisterende bygg blir utført av personell med relevant kompetanse har SINTEF etablert en personsertifiseringsordning innen området. Denne ordningen planlegges lansert i løpet av 2022. SINTEF er et uavhengig tredjeparts sertifiseringsorgan som sertifiserer personell som utfører radontjenester etter SINTEFs retningslinjer for personsertifisering for radontjenester. Sertifiseringen utføres og følges opp i samsvar med kravene i NS-EN ISO IEC 17024.
Mer informasjon om personsertifisering radontjenester
- Bakgrunn for ordningen
- Hvem kan sertifiseres
- Kostnader
- Søknad og dokumentasjon
- Opprettholdelse av sertifikat
- Gyldighet og fornyelse av sertifikat
- Utvidelse av sertifiseringsomfang
- Oppsigelse og tilbaketrekking av sertifikat
- Gjenopprettelse av sertifikat
- Kurs og eksamen
Bakgrunn for ordningen
Radon er en usynlig luktfri gass som øker risikoen for lungekreft. Nivået innendørs bør være så lavt som mulig. Radon i inneluft er i dag regulert i arbeidsmiljøloven, strålevernloven, folkehelseloven og plan- og bygningsloven med forskrifter, men det finnes ikke regelverk eller ordninger som sørger for at personer som utfører radonmåling, eller utfører tiltak mot radon, har nødvendig kompetanse.
Det gir økt trygghet for kundene (byggherrer, byggeiere, utleiere, huseiere mm.) dersom bransjen kan vise til felles retningslinjer og opplæringssystem. Med bakgrunn i dette har SINTEF i samarbeid med Norsk Radonforening (NRF) jobbet med å få på plass en personsertifiseringsordning av personer som utfører radontiltak i eksisterende og nye bygg. Denne ordningen planlegges lansert i løpet av 2022. Ordningen driftes av SINTEF.
Kursvirksomhet og opplæring gjennomføres som et samarbeid mellom SINTEF Community og NRF, i henhold til samarbeidsavtaler. Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) er bidragsyter.
- Personsertifisering for radontjenester eksisterende bygg
- Personsertifisering for radontjenester nybygg
En personsertifisering vil kunne bidra til:
- generell kompetanseheving blant personell som utfører radontiltak, til fordel for både utførende innen radontjenester og mottakere av radontjenester
- at personell som utfører radontjenester innen eksisterende bygg tilegner seg tilstrekkelig kunnskap om tiltak rettet mot allerede bygde bygninger. Dette innbefatter kunnskap om eldre byggemåter og løsninger samt om tiltak rettet mot tetting og undertrykksventilering, med tilhørende ulike produkter og produktgrupper.
- at personell som utfører radontjenester innen nybygg tilegner seg tilstrekkelig kunnskap om tiltak i nybygg. Dette innbefatter planlegging og prosjektering før bygging og kunnskap om de vanligste tiltakene som tetting, og undertrykksventilering, med tilhørende ulike produkter og produktgrupper
Hvem kan sertifiseres
- Søker må ha gjennomført kurset Fagkurs Radon
- Søker må i tillegg ha gjennomført en av følgende kurs, og bestått tilhørende eksamen:
- Kurs radontjenester nybygg
- Kurs radontjenester eksisterende bygg
Kostnader
Søknad og dokumentasjon
- Personopplysninger
- Fullt navn
- Fødselsdato
- Fakturaadresse (hvis annen enn privatadresse)
- Telefonnummer
- E-mail adresse
- Bilde i jpg format
- Hva det søkes sertifisering for:
- Radonkonsulent Eksisterende bygg
- Radonkonsulent Nybygg
- Kursbevis fra godkjent Fagkurs Radon
Opprettholdelse av sertifikat
Det forutsettes et visst aktivitetsnivå for opprettholdelse av sertifisering. For å opprettholde sertifiseringen skal den sertifiserte sende inn rapport en gang midtveis i sertifiseringsperioden, det vil si ca. 30 måneder (to og et halvt år) etter at sertifikatet ble utstedt eller fornyet. Rapporten skal gi en oversikt over antall utførte radontjenester siden forrige rapportering, eller siden sertifikatet ble utstedt. SINTEF Certification gir innehaver beskjed når tiden for rapportering nærmer seg og vil da oversende skjema for rapportering.
Gyldighet og fornyelse av sertifikat
Oppsigelse og tilbaketrekking av sertifikat
Gjenopprettelse av sertifikat
- Søknad mottatt innen 12 måneder etter utløpsdato/tilbaketrekking: Gjenoppretting kan skje uten krav om ny eksamen. Det forutsettes at eventuell manglende rapport av aktiviteter er sendt inn.
- Søknad mottatt fra 12 måneder til 30 måneder etter utløpsdato/tilbaketrekking: Gjenoppretting kan skje etter bestått eksamen. Det forutsettes at eventuell manglende rapport av aktiviteter er sendt inn.
- Søknad mottatt mer enn 30 måneder (2,5 år) etter utløpsdato/tilbaketrekking: Gjenoppretting kan kun skje etter gjennomført kurs og bestått eksamen.
Kurs og eksamen
Fagkurs (uten eksamen) og kurs i Radontjenester Eksisterende bygg og Nybygg (med eksamen) som danner grunnlag for sertifisering holdes av SINTEF og NRF i henhold til samarbeidsavtaler. DSA er bidragsyter. Mer informasjon om kurs finnes på NRF sine nettsider.
Kursarrangører